Vártörténet | Programok | Kapcsolódó oldalak: [1] [2] [3] [4] [5]

A Mátra keleti vonulatának vulkánikus csúcsán található a siroki vár robosztus épülettömbje. Mivel napjainkban már a további helyreállítások előfutáraként szilárd burkolatú út vezet a műemlékhez, kényelmes sétával közelíthetjük meg a sok évszázados falakat.

Különleges helyszínre lépünk be, mert a XIII. századi várépítők felhasználva a hegy belsejét is, alagutakat és kisebb-nagyobb helyiségeket véstek a vulkáni tufába.

Az Aba nemzetségtől Anjou Károly király serege foglalta el, a várbirtokhoz tartozott szolgálni a környékbeli falvak népessége.
Az 1560-as években emelték az ágyúbástyás alsóvárat, de mindhiába, mert elgyávult őrsége kardcsapás nélkül feladta a töröknek. Jó száz esztendő múltán foglalták vissza a császári zsoldosok, akik részben felrobbantották védőműveit.

Gazdátlan falait az időjárás vasfoga tépázta, mígnem az 1960-as évek óta több ütemben restaurálják a természettel jól harmonizáló várromot. Ennek közelében emelkednek a Barát és az Apáca nevű sziklatömbök, amelyek a néphagyomány szerint a szerelmi boldogtalanságtól kővé dermedt párt rejtenek magukban.


   

Impresszum | Copyright: Felső-magyarországi Várak Egyesülete | Design: Civertan Bt. | Resolution: 1024 x 768