Mire használjuk a betonacélt?

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/borzsong/eszakivarak.hu/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` include_once() függvényben (/home/borzsong/eszakivarak.hu/includes/bootstrap.inc 1387 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/home/borzsong/eszakivarak.hu/includes/common.inc 394 sor).

Mire használjuk a betonacélt?Az építkezések, építések túlnyomó többségénél a beton mellett az acél az az anyag, amit használnak. Az acélt a betonnal együtt használják, betonacélnak hívják, a feladata pedig ilyen esetben az, hogy a beton kedvezőtlen tulajdonságait kiküszöbölje.

A betonra jellemző, hogy rendkívül magas nyomószilárdsággal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy nagyon nagy nyomó irányú terhelést tud felvenni anélkül, hogy bármilyen probléma jelentkeznek az építményben, szerkezetben. Ha azonban húzásról van szó, akkor már nagyságrendekkel kisebb a beton teherbírása, húzóerő hatására megreped a beton. Itt jön képbe a betonacél, amit a beton szerkezetekbe építenek be, és a feladata, hogy ezeket a húzóerőket felvegye.

Természetesen nem csak ész nélkül kerül be a betonacél a betonba, hanem szigorú szabályok alapján elvégzett tervezés előzi meg a kivitelezést.

A betonacél általában a kivitelezés helyszínén kerül be a szerkezetbe, a betonozást megelőzően. Elkészül a zsaluzás, a tervekben meghatározott módon elhelyezik a betonacélt a zsaluzaton belül, majd pedig beöntik a betont. A beton kötését követően elkészül a vasbeton.

A betonacél könnyen megmunkálható, a hosszú szálakat egyszerűen lehet méretre vágni. Hegeszteni nem szabad, mert veszít a teherbírásából, de kötözéssel nagyon könnyen megoldható a toldás, hosszabbítás.