Tudnivalók az antikolásról

Tudnivalók az antikolásrólA rengetek különböző kreatív hobbi közül egyre népszerűbb az antikolás. Az antik szó jelentése: régi, ősi. Az antikolás során a díszíteni kívánt tárgyakat úgy alakítjuk, kezeljük, hogy azok régiesnek tűnjenek. Általában bútorokat, dísztárgyakat szokás antikolással készíteni, hogy réginek tűnjenek, annak ellenére, hogy akár teljesen újak is lehetnek.

Az antikolás elkezdése előtt mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy milyen végeredményt szeretnénk elérni, és a rendelkezésre álló anyagokat, kiegészítőket is érdemes kipróbálni, mielőtt egy nagyobb projektbe belefognánk.

Többféle módszer létezik az antikolásra, a két legnépszerűbb a visszacsiszolásos antikolás és a felülfestés. Mindkettő úgy működik, ahogy a neve is mutatja.

A visszacsiszolásos antikolás lényege, hogy a díszíteni kívánt eszközt lefestjük egy alapszínnel, majd ezt követően és fedőszínnel. Ha megszáradt, akkor csiszolópapírral átcsiszoljuk, „díszítjük”. Amire figyelni kell: a festés előtti felületkezelés legyen alapos, a festés elkezdése előtt gondoljuk végig a színeket, mindig minőségi alapanyagokat használjunk, alkalmazzunk antikoló pasztát, használjunk több különböző durvaságú csiszolópapírt.

A felülfestés lényege, hogy az alapszín lesz az, amely meghatározza a tárgy színét, a fedő réteg viszont nem teljesen fedi az alapréteget, hanem bizonyos helyeken csak, ezzel régi hatást keltve.